Ne csak mondd, tedd - ne csak tedd, mondd!

Ökohős Kihívás

Ökohős Kihívás

Lépésről-lépésre: Hogyan termelj kevesebb hulladékot?

2020. január 06. - Ökohős Kihívás APP

Minden kezdet nehéz. Különösen igaz ez akkor, ha eddigi megszokott életvitelünkön szeretnénk változtatni. A globális hulladékprobléma egyre égetőbbé válik, aminek tetemes részét teszik ki a műanyag csomagolások. A gyártók számára ez a legolcsóbb, ráadásul élelmiszer-biztonsági szempontoknak is megfelelő: a termék nem sérül, nem szennyeződik, bizonyos esetekben tovább eláll. Igen ám, de a műanyag csomagolások többsége nem újrahasznosítható, vagy ha mégis, nem találja meg az utat a szelektívbe és több száz év, mire lebomlik. Legegyszerűbb tehát, hogy ha csak módunkban áll, elkerüljük a nem vagy nehezen újrahasznosítható csomagolásban kapható termékek vásárlását. Ezt mondani könnyű, és szerencsére egyre több szó esik róla a mindennapok folyamán, sőt, sok helyen csomagolásmentes boltok nyílnak, a nagyobb áruházláncok is felismerték a vásárlói igények változását (de legalább is az ebben rejlő üzleti lehetőséget).

Ennek ellenére továbbra sem egyszerű a váltás, kreativitást, igényeink újragondolását és a meglévő lehetőségek kiaknázását igényli, mindezt az életünk legapróbb, eddig fel sem tűnő mindennapi területein. Pont ezért nem létezik olyan, hogy valaki egyik napról a másikra átlagfogyasztóból hulladékmentessé váljon. Ez sokakat el is rettent attól, hogy egyáltalán belekezdjenek, hiszen annyi szép fotó jön szembe a közösségi médiában, ahol ragyogóan dizájnolt, szuperül fotózott zero waste mennyországnak beillő konyhákat, fürdőszobákat, olykor egész lakásokat láthatunk. Ez egyrészt lehet szemet gyönyörködtető és inspiráló, ami nyilván a célja, de éppen az ellenkező hatást is elérheti: ilyenkor jön az elkedvetlenedés, és a "nekem úgysem lesz ilyen soha"-érzés. Rosszabb esetben pedig jön a felbuzdulás, és egy "márpedig én is így fogok élni!" csatakiáltás kíséretében az összes lakásban fellelhető egyszer használatos cucc, műanyag tároló, nem megfelelő csomagolású élelmiszer, műanyag fogkefe, egyszóval a zero waste elveknek nem megfelelő, de a háztartásba már bekerült dolog szemétre vetése. Aztán rohanás a legközelebbi öko termékeket árusító boltba, immár insta-kompatibilis fa, üveg, fém tárolókat beszerezni, meg minden egyebet, ami az új életvitelbe beilleszthető, de ugyanúgy fogyasztás. Mondani sem kell, hogy ez mennyire ironikus, és egyáltalán nem helyes.
A zero waste amellett, hogy a jelenlegi fogyasztás fenntarthatatlansága miatt nagyon fontos és értékes mozgalom, divattá is vált, így nyilvánvaló, hogy egyre több fogyasztási cikk jelenik meg égisze alatt. Felelős fogyasztóként viszont elengedhetetlen, hogy a vásárlás valóban meglévő igényt elégítsen ki.

Fő szabályként abból "főzzünk", amink van:
- A kiürült uborkás üvegben például gond nélkül tárolhatunk a továbbiakban kimérősen vett gabonaféléket vagy tésztát.
- A meglévő műanyag tárolódobozokat használjuk addig, amíg csak lehetséges (csak ne mikrózzunk benne ételt!), amíg jók, addig fölösleges bambuszfedelű üvegtárolókra váltani (noha valóban nagyon szépek!). A tető nélküli, netán repedt, törött műanyagdoboz is menthető (a Pinterest a barátunk, illetve jelezzétek van van igény ilyen posztokra, és akkor lesz)
- A már megvásárolt tisztálkodó- és tisztítószereket, kozmetikumokat nyugodtan használjuk el, és folyamatosan gondolkodjunk azon, mivel lehetne majd kiváltani, amivel kevesebb hulladék keletkezik.
- Vásárlás során keressük a hulladékmentes lehetőségeket, próbáljunk eleve úgy vásárolni, hogy azt nézzük, a termék kiürülése után mi lesz a csomagolással: fel tudjuk-e használni tárolásra, esetleg újrahasznosítható-e használati vagy dekorációs célra.

A vásárlási szokások átalakításának pedig van egy másik fontos vetülete is: a gyártók célja az, hogy a termékeiket minél többen vegyék. Ha valamit sokan azért nem vesznek, mert környezetszennyező a csomagolása, a gyártónak érdeke lesz ezen változtatni. E módon tehát a vásárlásunkkal szavazunk.

zero-waste-4221633_1920.jpgKép forrása: Pixabay.com


A hulladékmentes életmód felé vezető út hosszú és rögös, de mindenképpen érdemes elindulni rajta. Ha egy hónapban egy aprónak tűnő dolgot változtatunk, de azt tartósan, az az évek során összeadódva nagy haladás. A tudatos életmód kialakítására egyáltalán nem igaz a "mindent vagy semmit" felfogás: hiszen egyel kevesebb eldobott flakon vagy meg nem vásárolt nejlonszatyor is számít. Minél többen lépünk, annál jobban.

Töltsd le az Ökohős Kihívás alkalmazást még több gyakorlati példáért, illetve ha tetszett a cikk, támogasd munkánkat egy megosztással, kövesd Instagram és Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://okohos.blog.hu/api/trackback/id/tr7615395912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hedgehog89 2020.01.07. 17:39:48

Többször is újra olvastam a cikket, de több ok miatt sem nevezhető jónak. Legnagyobb hibája, hogy nem arról szól, ami a cím.
Iszonyúan zavaró, hogy ennyire minimálisan van csak tördelve. Cérnavékony betűk, fehér háttér, egybefüggő szöveg=szemfájdító, alig követhető olvasás.
A 4 pontból álló rész is 3-4 soros komplett mondatokat tartalmaz, nem pedig szavakat vagy mondat töredékeket. Aztán itt van az is, hogy egy meglepetősen rövid cikk ellenére, nem sikerült saját képet készíteni hozzá, ami erősen rontja a hitelességet.
Miért mondom, hogy rövid a cikk? Mert az első két (hatalmas) bekezdés lényegében egy blabla, nyugodtan lehet törölni, a cikk értelmére, üzenetére zéró hatással van. A vastagon szedett (megint miért nem csak szavak?!) rész egyáltalán nem tartozik a cikkhez! Olvassa már újra az író könyörgöm! Fontos az üzenete, de nem illik a lépésről-lépésre tanácsokról szóló írás közepére!
Értetetlen, hogy a teljesen konkrét tanács (mit csinálj a kiürült uborkásüveggel) és a fő ökölszabály pl. ami már megvan otthon használd a végsőkig tanács egyazon bekezdésben és hangsúlyozási szinten olvasható. Közel sem egyenértékű tipp a kettő, nem is kellene úgy kezelni! Ha pedig ez egy lépcsőzetes lépésről-lépésre dolog akart lenne, akkor át kellene fogalmazni egy kicsit. Sajnos elmondhatjuk, hogy ez a 4 pont A cikk, mert csak ez szól a valódi tartalomról. Lehet én olvastam eleget a témában, de őszintén nem találtam semmi "hűha újdonság" vagy legalább ritkán leírt észrevételt benne. :S
Az oldal többi írását nem olvastam, de a következőhöz tessék már egy kicsit megizzadni, mert ezt a kisiskolások is bediktálják ilyen "logikai" sorrendben és alapossággal.
Kár, pedig a téma fontos lenne, csak a minőség nagyon kezdetleges még.

Ökohős Kihívás APP 2020.01.08. 15:41:08

@hedgehog89:
Kedves Olvasó!

Oldalunk ezen posztja egy könnyen emészthető, figyelemfelhívó írás, célja az általunk fejlesztett applikáció használatára való felhívás. Az Ökohős Kihívás APP szintén koránt sem tökéletes, folyamatosan formálódik. Saját ötlet saját befektetés alapján, alapvetően egy játékos kis alkalmazás, ami apró, vagy éppensséggel nagyobb lépésekre sarkall, attól függően, ki mennyire képes környezettudatos lépéseket figanatosítani az életében.

"Vásárlásunkkal szavazunk", így fontosnak tartjuk szinte minden írásunkban és a való életben is hangoztatni, hogy eleve a vásárlással próbáljunk minél kevesebb felesleges hulladékot hazavinni otthonunkba, így idővel a gyártók is változni fognak, változnak is, mint látjuk.

Saját képet nem mindig van időnk és alkamnunk készíteni, főleg, ha az ember utazás közben kell tartalmat előállítson, de az ilyen stockphoto oldalakon lehetőség van "donate" módján köszönetet mondani az alkotóknak a gyors segítségért. Mi magunk használunk és elő is állítunk hasonló fotókat.

Az észrevételek köszönjük ,az építő jellegű kritikát mindig szívesen fogadjuk.
süti beállítások módosítása