Ne csak mondd, tedd - ne csak tedd, mondd!

Ökohős Kihívás

Ökohős Kihívás

Elindultunk!

Bemutatkozik az Ökohős Kihívás

2019. november 09. - Ökohős Kihívás APP

Pár héten belül elstartol a Városökológia Bt. klímatudatosságot erősítő saját fejlesztésű mobil applikációja, az Ökohős Kihívás!

Csapatunk a Balaton déli partjától a Tisza mentén át a Mátravidék számos településén segíti Helyi Klímastratégiák kidolgozását, melyekhez környezeti nevelést célzó programok is kapcsolódnak. Az ötletelések során már a kezdetektől megfogalmazódott bennünk az igény, hogy valami valóban egyedi, tényleges hozzáadott értékkel rendelkező elemmel színesítsük palettánkat, ami képes aktív cselekvésre késztetni az embereket.
Hamar eljutottunk egy app ötletéig, ami túl is mutat az említett projektek keretein. Játékos ismeretterjesztő alkalmazásban gondolkodtunk és tudjuk, nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, de mégis úgy gondoljuk, van létjogosultsága a mi kis ötletünknek is.

okohos.jpg
Biztosan sokan ismeritek az IKEA Better Living alkalmazást, természetesen a mi figyelmünket sem kerülte el, már megjelenésekor ki is próbáltuk. Fontosnak tartjuk, hogy a nagy multinacionális cégek pozitív példát, követendő értékrendet közvetítsenek, hiszen a cég, ami elsősorban életérzést „árul” életmódbeli mintákat is kialakít. Nem az IKEA az egyetlen ilyen vállalat, ott van például a LIDL is, ami egyre több áruházát látja el zöldtetővel, sőt akár működésén túl is képes energiát termelni, átadni. Vásárlásunkkal szavazunk, nézzünk utána, milyen társadalmi szerepvállalási projektjei vannak kedvenc boltjainknak.

Napjainkra vált talán igazán égető témává az egyébként már az 1970-es évek óta folyamatosan a köztudatban élő klímakatasztrófa kérdése. A média minden létező csatornán, minden elképzelhető témakörben információk iszonyatos áradatával ostromol bennünket. Ezt már szinte feldolgozni sem tudjuk és ez sajnos sokszor pont ellentétest hatást vált ki, inkább közömbösek leszünk, elfordulunk, mivel úgy érezzük nincs rendszerezett tudásanyagunk, túl sok az inger, túl sok a különböző vélemény, ez is csak egy divathullám, amit most mindenki igyekszik meglovagolni. Látjuk, hogy nagy cégek, hírességek miként kampányolnak, de nem tudjuk, nekünk a nagy egészben mi lenne a feladatunk, ráadásul az egyre aggasztóbb híradások mellett hajlamosak vagyunk saját felelősségünket, cselekvéseink súlyát is alulbecsülni. Ez nem a mi hibánk, de tudunk tenni ellene!


Ha tagja vagy egy csoportnak, közösségnek, például lelkes természetjáró, vagy esetleg a madarak, fák szerelmese vagy, egy-egy szervezet mobilos, vagy webes alkalmazását már le is tölthetted, ilyen például a „Természetjáró, a túratervező”, a „Fa APP” és így tovább, de számos igen specifikus és nagyon jó más ötlet is létezik, amik segítenek abban, hogy zöldebbé válhass. Ilyen például a „Közkutak”, ami a nagy kánikulákban hatalmas segítség, de közvetetten arra is sarkall, hogy csomagolt ásványvíz helyett egészséges ivóvizet vegyél magadhoz. Vagy ott vannak az autómegosztó közösségek, amiket alapvetően nem a környezet védelme miatt használunk, de végső soron azt is szolgáljuk vele. Számos app létezik az ökológiai lábnyomunk kiszámolására, figyelésére is, de ezek használata kisebb hatékonysággal generál változást a hétköznapjainkban. Ezek többsége ráadásul külföldi fejlesztés.


Ezért úgy döntöttünk, valami olyat kell létrehoznunk, ami egyszerű, de mégis átfogó, játékos, ugyanakkor komoly tartalmakat is megoszt.


Az Ökohős Kihívás így itthon úttörőnek számít. Öt alappillérbe rendszerezi azokat a jócselekedeteket és hasznos tulajdonságokat, amik rutinjainkká válva kiindulási pontok lehetnek számunkra, hogy ökotudatosabb emberek legyünk. Igyekeztünk helyi problémákra is koncentrálni, hogy közelebb érezzük magunkhoz a témát, lássuk azt is, mit tudunk már egészen apró dolgokkal, kicsi odafigyeléssel is javítani saját életterünkön. Ezeket bakancslista elemekként kezeli az alkalmazás. A szellemisége nem egyszerűen arról szól, hogy kipipáljunk bizonyos dolgokat és pontokat gyűjtsünk, hanem hogy gondoljuk is tovább, hogyan tehetünk még többet magunkért és a Földért. Tehát életmódbeli, gondolkodásbeli változást szeretnénk elérni.


A jótettekért cserébe természetesen járnak a pontok, beszédes rangokat érhetünk el, továbbá küzdhetünk, hogy a heti és havi TOP100-as listán minél előkelőbb helyen végezzünk. Induláskor ez még pusztán egyszerű játék, de célunk olyan szponzorokat találni, akikkel valamiféle együttműködés keretében jutalmazni is tudjuk az időről-időre legjobban teljesítőket. Tudjuk, az ösztönzés szükséges és hasznos is egyben :).

rangok.jpg


Az Ökohős Kihívás Facebook oldallal is rendelkezik, Instagram fiókja is van, ezeken a platformokon hasznos tippek, cikkek, interjúk, videós tartalmak, blogbejegyzések, aktuális hírek lesznek elérhetőek. Később, ha elég nagy a követőbázis, önjáró csoportok létrehozását is szorgalmazni fogjuk.


Rövidesen indul a tesztelési fázis és terveink szerint az 1.0-ás verziót november végén már le is tölthetitek a Play Store, vagy App Store segítségével Androidra és iOS-re is.
A friss információkért kövess minket Facebook-on és Instagram-on:


A bejegyzés trackback címe:

https://okohos.blog.hu/api/trackback/id/tr10015299288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása