Ne csak mondd, tedd - ne csak tedd, mondd!

Ökohős Kihívás

Ökohős Kihívás

Növényi étrend olcsón? Így!

Ha ezt a 10 szabályt betartod, sokat spórolhatsz

2020. március 25. - Ökohős Kihívás APP

Sok cikk született már ebben a témában, ami azt a mítoszt döntögeti, hogy a növényi étrend nagyságrendekkel drágább, mint a mindenevő, ami miatt a vegánság a privilegizált rétegek sportja. Mi ennek az alapja? Manapság a gyártók végre kezdik felfedezni hogy a vegán címkével meg lehet pörgetni az eladásokat, így nem meglepő, hogy egyre többféle vegán készétellel találkozhatunk, árak tekintetében pedig határ a csillagos ég. Ráadásul ezek a termékek elég nagy reklámot is kapnak, ami persze nagyon jó dolog, de emiatt sokan hajlamosak azt hinni, hogy fogyasztásuk elengedhetetlen része a növényi alapú étrendnek.

img_20190903_183210.jpg

Na de mit (és mit ne) csináljunk, ha mellőznénk az állati eredetű termékeket, de nem szeretnénk többet költeni élelmiszerre, mint eddig?

Mondjuk:

1. Szezonálisan


Fogyasszunk a szezonnak megfelelő, lehetőleg helyben termő zöldséget-gyümölcsöt. Ez mondjuk nem specifikusan vegán dolog, hanem mindenkinek megszívlelendő, aki spórolni szeretne. A szezonális és helyi termék biztos hogy friss, nem utazik több száz, vagy ezer kilométert, így valószínű hogy alacsonyabb áron hozzájuthatunk, mint az éppen nem termő, üvegházi vagy messziről érkező növényekhez.

2. Járj piacra


Mai rohanó világunkban a legegyszerűbb, ha beugrunk valamelyik szupermarketbe és ott egy füst alatt lezavarjuk az egész bevásárlást. Nincs ezzel nagy baj, a boltokban ugyanúgy megtaláljuk az éppen termő és jó eséllyel nem túl messziről érkező élelmiszert. Érdemes azonban hetente egyszer kicsit lelassítani, és elmenni a helyi piacra (ha nincs a településünkön piac, akkor ez remek alkalom kirándulni egyet a közeli városba). Meglepő, hogy a boltok kínálatához képest mennyivel szebb a portéka, és sok eseten olcsóbb is. Ha már a piacon vagyunk, igyekezzünk minél kisebb kínálatú termelőtől vásárolni, hiszen így szinte biztos, hogy az adott néni, bácsi, vagy éppen fiatal család kertjében termett az áru, szemben a "mindent is" áruló kisbuszos árusokkal, akik valószínű hogy csak továbbértékesítenek. Ha ugyanarra a piacra járunk vissza, idővel rutinná válik. Tudni fogjuk, hogy kitől mit érdemes vásárolni. További előnye a piacozásnak, hogy sokkal személyesebb, mint boltban vásárolni, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy a megvásárolt termék a közelből érkezik, hiszen kinek éri meg az ország másik végébe fuvarozni a cuccot?

3. Termessz te is


Kertes házban élők persze előnyben, kis költséggel és energiabefektetéssel akár az is előfordulhat, hogy nem is kell mennünk piacra egy ideig, annyi minden megterem a kertünkben, hogy nem is győzzük elfogyasztani. A kertezéshez pedig minden létező információ megtalálható már a neten, nem kell megijedni akkor sem, ha utolsó élményünk a témával kapcsolatban a balul elsült babcsíráztatás volt valamikor harmadikban. Lakásban, erkélyen, vagy akár ablakpárkányon sem lehetetlen vállalkozás termeszteni némi saját zöldet. Egyes paradicsomfajták például remekül bírják cserépben, dézsában, ha van elegendő helyünk az erkélyen, akkor pedig akár magaságyást is ki lehet alakítani, amiben aztán forgó rendszerben gyökérzöldségeket és egyebeket is termeszthetünk. Télen nagyszerű szolgálatot tehetnek a boltban egyébként sokszor horribilis összegekbe fájó csírák és mikrozöldek, amit némi utánajárással akár az ablakban is megtermelhetünk magunknak.

img_20190529_172309.jpg

4. Válaszd a helyit


Egy vegán persze jóval több mindent fogyaszt, mint zöldség és gyümölcs, noha népszerű tévhit ez is. Az olajos magvakból, gabonafélékből és hüvelyesekből szintén érdemes a helyben termőket választani, kesudió helyett napraforgómagot vagy diót, goji bogyó helyett csipkebogyót, stb. Vannak trendi alapanyagok, amik ennek megfelelően elég borsos árúak, mint például a chia mag, a quiona vagy az avokádó. Jó hír, hogy ezek nem elengedhetetlen részei a növényi étrendnek, ráadásul sok esetben jó sokat is utaztak hogy a polcunkra kerüljenek. Ezzel nem azt mondom, hogy ilyesmit egyáltalán ne vegyünk, de érdemes figyelni a leárazásokat, akciókat. Talán ide tartozik a növényi tejek kérdése is. Érthetetlen, hogy miért drágább némi olajos mag vagy főtt gabonaféle vízzel (jócskán) felhígítva, mint a tehéntej, de tény, hogy sok esetben legalább dupla annyiba, ha nem triplájába kerül a növényi változat. Szerencsére a nagy gyártól termékei mellett egyre több bolt kínál saját márkás, olcsóbb, de mégis jó minőségű alternatívát. A bátrabbak megpróbálkozhatnak otthon is a növényi tejkészítéssel, kis gyakorlattal bele lehet jönni. Egyszeri nagyobb beruházás, de megéri beújítani egy növényi tejkészítő (vagy leánykori nevén levesfőző) gépet, amivel meglepően egyszerűen és csomagolásmentesen készíthetjük el az éppen szükséges adagot.

img_20190701_075257.jpg

5. Vadássz az alkalmi vételre


A boltokban járva minden alkalommal érdemes útba ejteni a leértékelt termékek polcát, más szóval a "dögöst". Ide a hamarosan lejáró szavatosságú termékek kerülnek, vagy amelyeket a bolt kivezet a kínálatából. Igazi kincsekre lelhetünk így fillérekért. Nálunk annyira nem dívik, de tőlünk nyugatabbra már szinte mozgalommá vált az ún. dumpster diving, ami során az elszántabbak szupermarketek szemetes konténereiben „búvárkodnak” lejárt, de tökéletesen fogyasztható élelmiszerek után kutatva, egyben demonstrálva a töménytelen mennyiségű kidobott étel ellen.

6. Spájzolj


Ha van kamránk vagy bármilyen alkalmas helyünk kicsivel nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolására, akkor az akciók figyelésével érdemes egy-egy kedvező árú termékből "feltankolni". Ilyenek a tartós fogyasztási cikkek, mint például a liszt, zabpehely, különböző konzervek, üveges termékek, szóval minden olyasmi, ami megfelelően tárolva sokáig eláll. Azért ésszel, fontos, hogy csak olyan termékeket vegyünk, amiket biztosan el is fogyasztunk a lejárati időig, nehogy az ész nélküli felhalmozásnak az legyen a vége, hogy ki kelljen dobni a megvásárolt javakat!

7. Tartósíts te magad


Sokat lehet spórolni azzal is, ha szezonban nagyobb mennyiségben szerezzük be az éppen termő javakat, és befőzzük, savanyítjuk, fermentáljuk, szárítjuk, aszaljuk vagy egyéb módon eltesszük, például ha van hely, a fagyasztóba. Ezzel nem csak spórolunk, hanem az esetlegesen vásárolt például darabolt paradicsom konzerv csomagolásától is megóvjuk a környezetet. Pro tipp: amit csak lehet üvegesen vásároljuk (pl mustár, ketchup) és gyűjtsük az üvegeket a tartósítási időszakhoz.

img_20190902_185950.jpg

8. Kerüld az előre csomagolt élelmiszereket és a készételeket


Nagyon meg tudja dobni a költségvetést, ha a boltban a friss és alapélelmiszerek helyett a már elkészített ételeket választjuk. Ezek többnyire csomagolásuk miatt sem túl jó választások, arról nem is beszélve, hogy általában olyan élelmiszeripari adalékanyagokat is tartalmaznak, amelyeket otthon főzéskor nem biztos, hogy tennénk az ételbe. Ha nagyon muszáj, mert például úton vagyunk és nincs más lehetőség, igyekezzünk üveges, "véletlenül vegán" termékeket választani.

9. Főzz otthon


Legjobb, ha saját magunk főzünk, hiszen így ennek munkaköltségét sikerül "házon belül" megoldani. Miért jó vegán ételt főzni? Többségében jóval kevesebb időt kell rászánnunk, mintha húsételt készítenénk, ugyanakkor nem történik semmi akkor sem, ha véletlenül kicsit nyers marad az étel. Kísérletezzünk bátran az alapanyagokkal, elképesztő, hogy a leghétköznapibb élelmiszerekből is mennyire változatos és kreatív ételeket készíthetünk! Ehhez rengeteg szuper vegán szakácskönyv, blog, videó áll már rendelkezésre.

10. Főzz nagy adagokat


Ha már főzünk, érdemes úgy számolni, hogy másnapra, akár munkába vinni is jusson. Aki idegenkedik attól, hogy két egymás utáni napon is ugyanazt egye, az a fölösleges adagot akár le is fagyaszthatja, ami jól jöhet "vészhelyzet' esetén. Ha olyan szerencsés vagy, hogy vannak közelben élő vegán vagy vegánságra nyitott ismerőseid, akkor érdemes közös főzéseket rendezni, vagy megosztani egymással az ételt, ami ha úgy vesszük kölcsönösen spórolás. 

A lista korántsem teljes körű, lehetne még hosszan folytatni, ha úgy érzitek, hogy bármi kimaradt, lehet bővíteni nyugodtan!

Mai világunkban nagyon fontos a fenntartható életmód, a fogyasztás ésszerűsítése és a hulladék minimalizálása. A felsorolt tippek nagy része jól alkalmazható vegyes táplálkozás esetén is. A kis lépés is lépés, ha mindenki csak egy kicsit változtat az eddigi szokásain, az is változás a jó irányba!

Ha szeretnél változtatni, az Ökohős Kihívás APP segítségével megtudhatod mik azok az apró (vagy nagyobb) lépések, melyekkel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy bolygónk és közvetlen környezetünk élhetőbb legyen.

Hamarosan érkezik IOS-re is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okohos.blog.hu/api/trackback/id/tr5215556456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.03.27. 00:15:08

Nem megyek végig a pontokon, csak pár poén. “igyekezzünk minél kisebb kínálatú termelőtől vásárolni, hiszen így szinte biztos, hogy az adott néni, bácsi, vagy éppen fiatal család kertjében termett az áru”. Ja, csak egy kiló sárgarépa van a pulton, csak a néni háta mögött ott vannak a narancssárga hálók, amiben a Sparban akciósan árulják éppen. Friss tojás, tegnap tojták a tyúkjaim, csak ez a tíz van. Aztán, ha körbemész még, és arra fele visz az utad, megint van tíz, azt biztosan az asztal alatt tojták a tyúkok, éppen most. Régi, gyermekkori történet, a Bp.-Pécs vasútvonalon laktunk, sok vasutas, és sok vasutas feleség, ingyen jeggyel. Megvették a faluban a tojást, felhozták a szokott árusukhoz, köv. vonattal haza. De tíz tojásért nem jöttek házhoz, mire 30-40 lett, abban már voltak több hetesek is. Ezt vetted, mint friss falusi tojást, és nem hiszem, hogy ez most másként van. Csak gondold át, tíz-húsz saját tojás, egy-két kiló saját termesztésű zöldség, pár káposzta, zeller, ezért naponta beutazni, fizetni a helypénzt, vagy bérelni a fix helyet? Te is nevetni fogsz. Arról már kár is beszélni, hogy a kistermelőről nem tudod, mivel trágyáz, mikor, mivel permetez, míg a nagyokat, vagy a nagyobb, jegyzett “kistermelőket” talán ellenőrzik.
süti beállítások módosítása